EXCIMER LAZER GÖZ AMELİYATI
Excimer laser nedir?
Argon-florid gaz karışımının elektrikle uyarılması ile elde edilen, 193 nm dalga boyutuna sahip UV lazerdir. 25 yılı aşkın bir süredir kırma kusurlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Oldukça hassas bir cihazdır.
Kimler lazer tedavisinden faydalanabilir?
1. 18–60 yaş arası sistemik hastalığı (diabet - romatizma vb.) ve kronik göz hastalığı (glokom-üveit-sarı nokta hastalığı vb) olmayan bireyler,
2. Gebelik, lohusalık ve emzirme döneminde olmayan kadınlar,
3. Göz kırılma indisinde son dönemde ciddi bir değişim yaşamayan bireyler
4. Kornea kalınlığı yeterli ve yüzeyi düzeltmeye uygun miyoplar, hipermetroplar ve astigmatlar bu tedaviden yararlanabilir.
Gözlerimin uygun olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Detaylı göz muayenesi yapılması gerekmektedir. Görme dereceniz, göz bozukluğunuzun tespiti, göz tansiyonu ölçümü, biyomikroskopik incelemeler yapılır. Ardından göz bebekleri damla ile büyütülüp göz numaraları damlalı olarak tekrar belirlenir ve ayrıntılı olarak göz dibi (retina damar yapısı ve göz sinirleri) muayenesi yapılır. Muayenede damla ile göz bebekleri büyütüleceğinden, ışıkta rahatsızlık ve görmede bulanıklık olabilir ve 24 saat sürebilir. Otomobil kullanacakların bu durumu dikkate almaları gerekmektedir.
Tetkikler: Detaylı göz muayenesine ek olarak korneal topografi, pakimetri, epitel kalınlık haritası ve pupillometre yapılır. Bu tetkiklerle kornea tabakasının şekli ve kalınlığı değerlendirilir.
Muayeneye gelmeden önce ne yapmalıyım?
Yumuşak lens kullananlar 1 hafta, gaz geçirgen yarı sert lens kullananlar 3 hafta öncesinden lenslerini bırakmalıdırlar.
Wavefront lazer tedavisi nedir?
Gözdeki optik hatalar miyop, hipermetrop ve astigmat ile sınırlı değildir. Tıpkı bir parmak izinde olduğu gibi gözün optik özellikleri kişiye özeldir. Yüksek düzey aberasyon adı verilen bu optik hatalar teleskopik mercekler kullanarak yüzlerce ayrı noktadan ölçüm yapan cihazlarla (wavefront analizatörü ) değerlendirilir. Daha çok gece görüş sorunları, ışıklarda yansıma ve dağılma (sokak lambaları, araba farları) gibi şikayetlere neden olabilen bu optik hatalar kişiye özel wavefront lazer tedavisi ile düzeltilebilir.
Wavefront excimer lazer yapılırken kullanılan lazer cihazı normal excimer lazer cihazından faklı mı?
Standart lazer göz tedavisi ve wavefront lazer tedavisinde kullanılan lazer aynı excimer lazerdir. Fark şudur: Kişiye özel lazer tedavisinde, wavefront görüntüleme sisteminden elde edilen ayrıntılı veriler, bilgisayar ortamında excimer lazere aktarılır ve doktorunuz bu verileri kullanarak daha detaylı bir tedavi yapma şansı elde eder. Wavefront verileri hem lasik hem de prk gibi yüzey tedavi tekniklerinde uygulanabilir.
Intralase LASIK nasıl uygulanır?
Geleneksel yöntemde kornea kapağı oluşturmak için el ile bıçak kullanılarak dairesel bir kesi yapılır. Intralase cihazı ile ise bu işlem lazer atışlarıyla, yani gözünüze temas olmaksızın, tamamen lazer ile yapılır. Kapak oluşturulurken önceki adımda oluşturulan 3D kornea haritası verileri kullanılır, bu sayede gözün yapısına uygun şekilde kapak (flep) oluşturulur. Intralase ile yapılan kapak kaldırma işleminden sonra, lazer işlemi uygulanarak kornea yeniden şekillendirilir
PRK ve LASEK Yöntemi nedir?
PRK ve Lasek yöntemlerinde lazer işlemi öncesinde gözün en dışındaki epitel doku kaldırılır ve ardından lazer işlemi yapılır. PRK sistemi LASEK ten daha eski bir yöntemdir. PRK yönteminde cerrahi alet yardımıyla epitel doku sıyrılır. LASEK yönteminde ise bu doku, alkol yardımı ile tabaka şeklinde kaldırılır ve lazer işleminden sonra yerine koyulur. Ameliyat sonrasında 3 – 4 gün içerisinde dokular iyileşerek epitel dokuyu tekrar gözün üst kısmına kaynaştırır. Fakat bazı hastalarda bu süreç ağrılı olabilir. Gözün tamamen iyileşmesi 3-4 hafta sürebilir.
Operasyon sonrası neler oluyor?
4-5 saat süre ile gözlerde yanma, sulanma ve bulanık görme normaldir. Operasyon sonrasında saatte bir verilen damlalar kullanılır. Ertesi gün ameliyatın kontrolü yapılır. Sonrasında, hastalar genellikle 3-4 gün içinde günlük işlerine dönebilmektedirler. Ancak önerilen damlalar ilk hafta yoğun bir şekilde kullanıldığı için, hastalarımıza 1 haftalarını bu ameliyata ayırmalarını öneriyoruz. Sonraki üç hafta yine azaltılmış haliyle damla kullanımı devam etmektedir.
Ameliyattan sonra nelere dikkat etmeliyim?
3 hafta gözleri ovalayıp kaşımaktan kaçınılmalıdır. Yine 4 hafta süre ile havuza-denize girmemeli, 1 ay süre ile göz makyajı yapılmamalıdır. Operasyondan 1 hafta sonrasında göze sabun şampuan kaçırmadan banyo yapmak serbesttir.